четвъртък, 30 септември 2010 г.

За инженера и философа

Аз виждам нещата не като противоположни, а по-скоро като допълващи се и дори като исторически различни.

Инженерите са заети да превеждат езика на науката на езика на практиката, на това, което масата хора разбират и ползват в ежедневието си. Те, както и хората на науката, имат за цел да дават отговори. Само че – разбираеми отговори. По-скоро за хората на чистата наука е валидно това, че гонят себедоказване, абстракции или доказателства на теореми, които се разбират от 5-6 души в целия свят.

В миналото от философите май се е очаквало същото – да дават отговори на нещата, които са необясними за повечето хора. Тогава е било нужно философът да познава цялата наука, за да може да дава компетентен и верен за момента отговор. Т.е. философът е бил учен. С развитието на науката обаче станало невъзможно един човек да успява да се задълбочи във всички сфери и да е компетентен достатъчно, за успява да отговаря на въпроси от всички тях. Тогава сякаш философията се е оттеглила обидена от науката и е започнала да претендира за нещо друго. Пак да дава отговори, но само по принцип, без конкретика. С което се е оттеглила и от практиката.

Инженерите не робуват на теореми и формули, те само ги използват за нуждите си. Ако се появи нова теория или се открие нещо радикално ново, техните умения няма моментално да се превърнат в брак. Те ще продължат да правят по-съвършени оръжия, по-добри машини и жилища независимо от посоката на науката. В крайна сметка от пещерните времена, та досега хората искат едно и също. И инженерите просто свързват достиженията на настоящето познание на човечеството като цяло, с нуждите на конкретния средностатистически човек.

4 коментара:

Анонимен каза...

Много точно казано - от гледна точка на историята и икономиката е точно така.:-)

От гледна точка на отделният уникален човек може и да не е така, но тъй като икономиката и финикийските знаци диктуват парада – в живота е точно така.

Послепис: На мен обаче по-любопитно ми с кого водиш спора, по темата?

Горан

Стоян каза...

То не беше точно спор, а по-скоро размисли в диалог с цел - всеки да си изясни за себе си какво си представя по темата. Защото тя си е интересна.:)

Стоян каза...

А, и става въпрос на новата новела на Александър Кат.:)

Nightwish El каза...

Аз затова се занимавам с рисуване.
За математиката не ми достигна фантазия.
:)