понеделник, 6 февруари 2012 г.

Хилари Родам Клинтън

Държавният секретар на САЩ отговаря за оперативното ръководство и провеждане на външната политика на САЩ. Еквивалентът на длъжността в другите държави обикновено е министър на външните работи.

По образование Хилари Родам Клинтън (р. 1947) е Bachelor of Arts от Wellesley College, а после завършва Yale Law School, където се запознава с Бил. Работи като юрист за различни организации, грижещи се за деца в неравностойно социално положение. Съветник е в Правната комисия по скандала Уотъргейт (1974). Във Вашингтон за нея се очертава бляскава политическа кариера в Демократическата партия. Междувременно Бил на няколко пъти и предлага брак, но тя отлага. През 1974 не издържа изпита за юристи за дистрикт Колумбия и успява на този за Арканзас. "I chose to follow my heart instead of my head." Така тя решава да последва Бил в Арканзас, където преподава наказателно право в University of Arkansas, Fayetteville. На следващата година двамата си купуват къща и Хилари се съгласява да се оженят, но си запазва бащиното име. Следващата година (1976) Бил е избран за главен прокурор на щата. Хилари започва работа в кантора и се специализира в патентно право и интелектуална собственост. По-късно Бил става губернатор на щата, а Хилари расте в кариерата в същата кантора. Докато стигнат до Белия дом, Хилари винаги е печелила повече пари от него.

Когато е избрана за сенатор (2000г., 55% срещу републиканския кандидат), работи в различни комисии – бюджетна, въоръжени сили, околна среда, здравна, образователна и др.

На вътрешните избори на Демократическата партия (2008) печели 46% срещу Барак Обама. Интересна подробност е, че Югът (Калифорния, Тексас) и богатите североизточни щати гласуват за нея, докато Среден запад, планинските щати и пострадалите от Катрина са за Обама.

Има спекулации, че Хилари Клинтън в момента прави обиколка в Европа и района около Близкия изток, за да проучи и подготви правителствата за евентуална война срещу Иран. Добро лечение срещу кризи и вътрешни проблеми е да се изнесе малко внимание навън.

Няма коментари: