вторник, 20 март 2012 г.

"Панагюрецът чете!" Може, но не и книги.

Библиотеката в Панагюрище е напълно безполезна за хората, работещи от 8 до 5 - нейното работно време напълно съвпада с тяхното. Ако не е общинска тайна, кога би могъл човек да завари библиотеката въобще отворена? Съвсем отделен въпрос е, че фондът е безнадеждно остарял, а някои от класиките са заети от години без каквито и да е изгледи да бъдат върнати.

Книжарница за книги няма.

Тогава какво, по дяволите, въобще чете този митичен панагюрец?

17 коментара:

Анонимен каза...

Брат, не си прав. Фактите те цакат.

*Фактите*:
Половината "панагюрец" (без да коментирам доколко потенциално четящ е) се е изнесъл със зверска скорост, заменяйки 3.14 за Планета (това сигурно се дължи на другия факт, че "панагюрецът" е любознателен). А тези, които сте там, сте от чорбаджия нагоре. За какво са ви библиотеки и книжарници? :)

А

Анонимен каза...

Спокойно друже! Този път аз ще те успокоявам за бъдещето ;)

Вярно е, че работното време на библиотеката е повече от неудачно избрано, но ...

Както от опит знаем Панагюрецът и Панагюрската мома са мъдри, гъвкави и работни!

В случая това се изразява в следното:
*)Още от ученическите ми години, баби дядовци и внуци взимат книги от библиотеката, за своите родители - не са само аз съм го правил, но и Петко, Вълко, Борис и безчет други.
*) Мнозина панагюрци обичат да обядват у дома, което на практика означава, че те могат да си вземат книга, ако желаят!
*) Още повече панагюрци работят на смени! Дори и днес повече от половината фирми работят на две или три смени!
*) хората, които работят на общинска или държавна работа, отдавна са установили предимствата на гъвкавото работно време ;)
*) Местните учителите също се ползват със специален неформален статут, който им позволява да взимат по 10-на книги, на куп, за всички своите деца и рода.
*) И не на последно място библиотекарките лично разнасят книги по домовете на поне 20-на семейства!

Или иначе казано, практически всеки, който желае и не се формализира има достъп до библиотечният фонд! ;)
В действителност, ти сигурно си единственият човек, който се интересува от книги и няма достъп до библиотеката! - Като причината за това е съвсем прозаична - ти искаш не само дълго и обстойно да избираш четивата си, но на всичкото отгоре искаш да го правиш и лично!!! - Че къде дават такова нещо ;) - довери се на библиотекарите човече ;)

А иначе фонда хич не е малък!!! В пъти по-голям е от фондовете на други подобни библиотеки в страната!!! И дори не е, чак толкова зле като структура!

Пример:
През 2004 г. голямата библиотека във Враца е била закупила едва 20 нови книги, по същото време нашата "малка" панагюрска библиотечка бе купила над 400 нови еденици и имаше абонамент за повече от 20 вестници и списания!

Разбира се по-добре е работното време на библиотеката да бъде от 8 до 20:00, но панагюрецът не обича работата да му разваля кефа и затова библиотеката е с това "оптимално" работно време ;)

Анонимен каза...

А. :)

Друже, много мъдро говориш за не панагюрец ;)

Явно и Вие, от областния град не сте за изхвърляне, нищо че временно пребиваваш в софия ;)

Г.

Анонимен каза...

Не минаваш, лек. Ние, от областният град, си имаме Планета. Бас държа, че Петко, Вълко, Борис и безчет други също си мечтаят за това ;]

A

Анонимен каза...

А. :)))

Панагюрците винаги постигат това за, което мечтаят!

Защото винаги са били и са свободни ;)

Г.

Стоян каза...

Младият панагюрец, за който говорите и двамата, не само, че не чете, ами и е пълен гьон. Абсолютно е прав А, за какво са му книжарници и библиотеки? Той знае да чете само субтитри на филми, менюта и промоции за шише водка с редбули...

Важно е да се отбележи, че всички споменати чрез имена и инициали:
а)или отдавна вече не четат
б)или не живеят в Панагюрище
в)или и двете

Анонимен каза...

информацията ти не е актуална. работното време е от 9 часа. :)
на 26.03 от 17:30 ще има литературна вечер - Маргарита Попова ще представя поезията си в библиотеката.
може би ще се видим тогава, ако не и по-рано.:)

п.п.
ела си избери нещо от личната ми библиотека. ще ти ги пиша на картон.:)

Анонимен каза...

Не знам за А.
Но аз не говоря само за младия панагюрец, а за всички панагюрци!!!

Освен това от сигурен източник - от собствените си очи знам, че съседското дете, което тази година ще бъде 11 клас, чете книги от библиотеката и взима книги за майка си!

Сиреч, ситуацията си е същата, както някога! - Едни хора четат, други не четат! Така е било, е и така ще бъде! Само, че ти не ги виждаш традиционните читатели, защото по това време работиш ;)

Освен това държа да отбележа, че играещите баскетбол хлапета не представляват напълно представителна извадка. Най-малкото, защото реално не обхващат момичетата, а в днешно време доказано не само в България, но и по света жената четат почти двойно повече книги от мъжете.

Съвсем друг въпрос е какви книги четат жените, но средно като количество те четат повече, ако не от теб, то от повечето мъже!

И така не ги мисли младите - те са достатъчно оправни, а и като им пооврят главите и чукнат четвърт век по-будните сред тях препокриват книгите!

Проблема не е в библиотеките и младите, а във родителите! и все още бездетните като нас с теб!

Г.

Анонимен каза...

Послепис:
И недей отписва временно пребиваващите панагюрци в "чужбина", защото мнозина от нас мислят и помагат на града - с каквото можем, но от сърце ;)

Г.

Стоян каза...

Децата и бабичките какво четат не ме бърка особено. Ако случайно не е станало ясно, моята грижа е, че аз не мога да се добера до отворена библиотека по никакъв начин.

Ще отписвам и записвам каквото си поискам, в крайна сметка това си е моя блог.:)

Анонимен каза...

Остават неродени.
В потрес!
Десетки лафове...

А

Стоян каза...

Крилете на праведния гняв замряха
в мартенския следобед
пречупени от обида.

Анонимен каза...

"Ако случайно не е станало ясно, моята грижа е, че аз не мога да се добера до отворена библиотека по никакъв начин." - Крайно време беше да изплюеш камъчето ;) Вместо да вменяваш вини на митичният Панагюрец или Панагюрка, който са си много готини, дори когато са млади и зелени или стари пергиши в ролята на грижовни бабки ;)

Г.

Анонимен каза...

Стояне, Човеко!
Ставаш за поет ;) Последният ти коментар наистина си го бива ;)

Г.

Анонимен каза...

Мисрийд!
Гняв не, а мързел.
Хилеж за сметка на обида.

А

Стоян каза...

:D:D:D

almaak каза...

ораторикал файъруъркс! разкош.