събота, 10 март 2012 г.

OPERATION “THE YOUNG HORSE”

Мислил съм го от разни гледни точки, та да бъде възможно най-леко като дължина на прехода за деня. Неприятното е, че Кончето е в такава част от Пирин, че най-близкият подслон от която и да е изходна точка през него до следващ подслон отнема минимум 8 часа ходене.

Затова реших, че най-добре е така:

1. Ден. Пристигане в Банско, настаняване и отпочиване от пътя.
2. Ден. На другата сутрин се става рано и се хваща първата маршрутка за х. Вихрен/х. Бъндерица в 8:30 ч. В 9:30 сме горе и оттам се хваща пътеката за Кончето (червената линия от приложената карта). По предварителна информация стигането до Кончето (през Казаните, а не с допълнително катерене през вр. Вихрен) отнема около 3,5-4 часа. Там се почива, обядва се и се продължава към х. Яворов (отнема около 4-4,5 часа), където още предния ден сме си запазили по телефона места за пренощуване. В х. Яворов пристигаме следобяд, почиваме, вечеряме и пренощуваме.
3. Ден. От х. Яворов има асфалтов път надолу към Разлог. Отнема 4 часа. От Разлог има автобуси за Банско кажи-речи на всеки половин час. В Банско ядем и пием до припадък.

Особеното е, че за един ден ходене от изходната хижа до х. Яворов по пътя няма къде да се подслони човек, с изключение на заслон Кончето, който обаче не става за пренощуване, освен в изключително екстремални условия. Има го и вариантът още в началото да се пренощува например на х. Бъндерица, за да може сутринта да се тръгне максимално рано и да имаме повече време на разположение през деня и да сме взели преднина още по хлада.

Идеята ми е за преход със сравнително малка раница с храна и вода за деня, малко дрехи за преобличане и останалите задължителни аксесоари за такъв туризъм – дъждобран, карта, компас и т.н. Така няма да тежи прекалено и ще позволява поддържането на нормална скорост.

2 коментара:

Анонимен каза...

Страхотен план-график! Само да подчертая централното значение на две вече споменати идеи, за да не останат в периферията:
- да се пренощува на х. Бъндерица,
- вода.

KR,
Lindyhopper

ПП Нали се разбрахме къде ще ви чакам.:)

Анонимен каза...

Mnogo blagodaria za podrobnoto obiasnenie! I moite misli se vartiaha gore-dolu taka. Shte se hodi na vsiaka tsena, navili sme se kato gradinarski markuchi!

Karlsson